Svářecí hořák TIG: Průvodce pro začátečníky

svarovaci-horak-TIG_1

Svařování je důležitý proces v mnoha průmyslových odvětvích. Pro zajištění kvalitních svařovacích výsledků je nezbytné používat vhodné nástroje a vybavení. Jedním z nejefektivnějších svařovacích postupů je TIG svařování (zkráceně z anglického Tungsten Inert Gas), jehož klíčovou součástí je svařovací hořák TIG. Svařovací hořák TIG je klíčovým nástrojem pro svařování wolframovou elektrodou v inertní atmosféře. Tento typ svařování umožňuje precizní a čisté spojení kovů, a proto je oblíbený v mnoha průmyslových odvětvích.

Základní princip

Svařovací hořák TIG využívá obloukového svařování, které se provádí mezi neinvertovanou wolframovou elektrodou a pracovním kovem. Tato elektroda je chráněna inertním plynem, obvykle argonem nebo helium, který zabrání oxidaci nebo kontaminaci svařovaného kovu. Během procesu svařování je elektroda připojena k proudu a je ovládána svařovacím hořákem. Tavenina ze svařovaného kovu se vytváří pod vlivem intenzivního tepla, které generuje oblouk mezi elektrodou a pracovním kovem. Tento proces umožňuje vytváření pevných, odolných a kvalitních spojů.

Typy hořáků TIG

 Existují různé typy hořáků TIG, které se liší ve svých vlastnostech a vhodnosti pro konkrétní aplikace.

  • Vzduchem chlazené hořáky: Tyto hořáky jsou lehké, kompaktní a ideální pro použití při nízkých proudech a pro hobby svařování. Díky svému designu jsou snadno ovladatelné a vhodné pro domácí a amatérské účely.
  • Vodou chlazené hořáky: Tento typ hořáků je konstruován pro profesionální použití, zejména tam, kde je vyšší proudová zátěž. Jsou schopny efektivně chladit a umožňují svařování s vyššími proudy, což je ideální pro náročné průmyslové a profesionální aplikace. Díky svým výkonnostním schopnostem jsou tyto hořáky ceněny pro svou spolehlivost a odolnost.

Výhody svařovacích hořáků TIG

Svařovací hořáky TIG (Tungsten Inert Gas) jsou v průmyslu považovány za jedny z nejefektivnějších nástrojů pro obloukové svařování. Tato technologie nabízí několik výhod, které jsou klíčové pro vysokou kvalitu svarů a širokou škálu aplikací. Zde jsou některé klíčové informace o výhodách svařovacích hořáků TIG:

  • Vysoká kvalita svarů: Jednou z hlavních výhod TIG svařování je schopnost dosáhnout vysoké kvality svarů. Díky preciznímu ovládání tepla a proudu umožňuje TIG svařování vytvářet spoje s minimálními vadami a poruchami struktury materiálu.
  • Čistota a bezpečnost: Použití inertních plynů, jako je argon nebo helium, chrání svařovaný kov před kontaminací a oxidací. To zajišťuje čisté a bezpečné spoje bez nežádoucích znečištění, což je zvláště důležité při práci s kritickými materiály jako je nerezová ocel.
  • Vysoká kontrola tepla: Svařovací hořáky TIG umožňují operátorům pečlivě kontrolovat teplotu svařovacího procesu. Tato kontrola je klíčová pro minimalizaci deformací materiálu a zajištění optimálních mechanických vlastností svaru.
  • Všestrannost: TIG svařování je vhodné pro širokou škálu kovů a slitin, včetně hliníku, mědi, titanu a dokonce i nerezové oceli. Tato všestrannost činí TIG svařování ideálním pro různé aplikace v průmyslu a výrobě.
  • Ovládání palivového plynu: Moderní svařovací hořáky TIG jsou vybaveny funkcemi pro precizní ovládání průtoku palivového plynu. Tato možnost umožňuje operátorům optimalizovat svařovací proces a dosáhnout maximální kvality a čistoty svaru.

Vzhledem k těmto výhodám jsou svařovací hořáky TIG preferovanou volbou pro mnoho průmyslových aplikací, kde je kladen důraz na vysokou kvalitu svarů, bezpečnost a spolehlivost svařovacího procesu. Jejich schopnost poskytovat precizní a čisté spoje činí z TIG svařování nezbytný nástroj v moderním průmyslu.

Výběr hořáku TIG

Výběr vhodného hořáku TIG je klíčovým faktorem pro úspěch svařovacího procesu. Zde jsou některé důležité aspekty a doporučení, které by měly být vzaty v úvahu při výběru hořáku TIG:

  • Typ materiálu a tloušťka: Různé materiály vyžadují specifické nastavení a vlastnosti hořáku. Například při svařování hliníku může být vyžadován hořák s chladicím systémem, zatímco pro svařování nerezové oceli může být důležitá vysoká tepelná odolnost.
  • Průměr elektrody: Průměr wolframové elektrody v hořáku je klíčový pro přenos tepla. Menší průměr elektrody může být výhodný pro svařování tenkých materiálů, zatímco větší průměr elektrody může být výhodný pro svařování tlustších materiálů.
  • Chladicí systém: V některých případech může být vhodné zvolit hořák s chladicím systémem, zejména při svařování s vysokým výkonem nebo při dlouhodobém používání. Chladicí systém pomáhá udržovat stabilitu teploty hořáku.
  • Typ proudu a polarita: Hořáky TIG jsou dostupné pro použití s přímým nebo střídavým proudem. Při svařování hliníku nebo hliníkových slitin může být střídavý proud nezbytný pro překonání oxidace.
  • Praktické vlastnosti hořáku: Ergonomie a manipulace s hořákem jsou také důležitými faktory. Přítomnost chladicího systému může ovlivnit celkovou váhu a pohodlí při práci s hořákem.
  • Nastavitelné funkce: Moderní hořáky TIG mohou mít různé nastavitelné funkce, jako je ovládání průtoku inertního plynu, což poskytuje operátorovi větší kontrolu nad svařovacím procesem.

 

 

Celkově lze konstatovat, že TIG svařování s využitím kvalitního svařovacího hořáku představuje klíčový prvek v průmyslových odvětvích, kde je kladen důraz na precizní a čisté spoje. Výhody tohoto svařovacího postupu, jako je vysoká kvalita svarů, čistota a bezpečnost spojů, vysoká kontrola tepla a všestrannost, ho činí preferovanou volbou v mnoha profesionálních aplikacích.

Různé typy hořáků TIG poskytují široký výběr pro různé potřeby, od lehkých a kompaktních hořáků vhodných pro domácí svařování až po výkonné kapalinou chlazené hořáky pro náročné průmyslové aplikace. Při výběru vhodného hořáku je klíčové zvážit faktory jako typ materiálu, tloušťka materiálu, průměr elektrody, chladicí systém a typ proudu.

Pokud máte jakékoli dotazy nebo potřebujete další informace ohledně výběru svařovacího hořáku TIG, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás a rádi vám pomůžeme s vašimi potřebami a rozhodnutím, ať už jste profesionál v oboru svařování nebo nadšený domácí kutil.